Angielski w gastronomii- słowa i zwroty

31 lipca 2020
angielski w gastronomii
5/5 - (17 votes)

Czy angielski w gastronomii – słowa i zwroty dla kelnerów i barmanów – ma przyszłość w czasach epidemii?

Oczywiście! Branża gastronomiczna przetrwała pandemię. Gdy tylko zakończył się lockdown, bary i restauracje ponownie zapełniły się gośćmi.  Czas epidemii pokazał, że ludzie będą zawsze spragnieni wieczornych wyjść do lokali gastronomicznych. Ponieważ granice się otwierają, bary, puby i restauracje zaczynają przyciągać klientów zagranicznych. Niektórzy przyjeżdżają do nas w celach biznesowych, inni w turystycznych.

Zarówno lunch break  w pracy jak i popołudniowa przerwa w zwiedzaniu to świetny moment dla przybysza, żeby skosztować lokalnych smakołyków w pobliskiej restauracji. Ponadto, wielu obcokrajowców ma zwyczaj picia porannej kawy nie w domu ale w kawiarni. Coraz większą popularnością cieszą się też lokale serwujące śniadania.  Zatem turyści zagraniczni i cudzoziemcy w podróżach służbowych będą teraz regularnie odwiedzać nasze punkty gastronomiczne. Dlatego właśnie angielski w gastronomii– słowa i zwroty dla kelnerów i barmanów- będzie niezbędny osobom pracującym w tej branży.

Warto poznać angielski dla branży gastronomicznej!

Co oznacza napływ gości z zagranicy dla branży gastronomicznej w Polsce? Znaczne zwiększenie dochodów! Przeciętny klient zagraniczny zostawia w barach i restauracjach dużo więcej pieniędzy niż polski. Przede wszystkim wielu gości z zagranicy ma zwyczaj zostawiania pokaźnych napiwków kelnerom i barmanom. Jeśli na dodatek lubisz przebywać w miejscach gdzie się dużo dzieje, lokale gastronomiczne będą dla Ciebie wyjątkowym miejscem pracy.

 

Wykorzystaj angielski dla kelnerów i barmanów do obsługi klientów z zagranicy- opanuj słowa i zwroty

Przygotowaliśmy słowa i zwroty dla kelnerów i barmanów, które umożliwią Ci sprawną komunikację z gośćmi lokalu, w którym pracujesz. Dzięki nim szybko przyjmiesz zamówienie, profesjonalnie doradzisz w wyborze dań, oczarujesz gości kulturą wypowiedzi i zaimponujesz swojemu pracodawcy.

Angielski w gastronomii- proponowanie stolika

Gdy już przywitasz wchodzących do lokalu klientów, zapytaj czy zrobili wcześniej rezerwację.

  • Do you have a reservation? – Czy macie Państwo rezerwację?

Następnie użyj zwrotów, aby zaproponować im stolik:

  • For how many people?– Na ile osób?
  • Would you mind sitting upstairs?- Czy mogliby Państwo usiąść na górze?
  • Would you like to sit next to the window?– Czy chciałby Pan siedzieć przy oknie?
  • Do you prefer to sit in the smoking or non-smoking area?– Wolałby Pan siedzieć w strefie dla palących czy nie palących?
  • Please, come this way.- Proszę tędy.
  • If you wait, there’ll be a table for five in a minute. – Jeśli Państwo poczekają, za chwilę zwolni się stolik dla pięciu osób.

Angielski w gastronomii- słowa i zwroty, żeby przyjąć zamówienie

Poznaj przykładowe zwroty, aby przyjąć zamówienie klientów:

  • Are you ready to order?– Jest Pan gotowy, żeby zamówić?
  • What would you like to start with?- Co Pan sobie życzy na początek?
  • What would you like to eat? – Co by Pan chciał zjeść?
  • How would you like your steak? – Jak ugotowany ma być stek?
  • Do you want potatoes with it?– Czy chciałby Pan dodatkowo ziemniaki?
  • Anything to drink? –Coś do picia?
  • Would you like to order some wine? -Chciałby Pan zamówić wino?
  • What would you like for dessert? -Co by Pan chciał na deser?
  • Anything else?– Czy coś jeszcze?

Następnie naucz się jak zarekomendować danie lub napój:

  • Why don’t you try the pasta? – Dlaczego nie spróbuje Pan makaronu?
  • I would recommend…– Proponowałbym…
  • We have a special offer today. – Dziś mamy specjalną ofertę.

Angielski w gastronomii- słowa i zwroty, aby wystawić rachunek

  • Would you like to pay in cash or by credit card?– Chciałby Pan zapłacić gotówką czy kartą?
  • The service is included.- Serwis jest wliczony.
  • I’m sorry, it’s cash only. – Przykro mi, przyjmujemy tylko gotówkę.
  • Do you want to pay separately?- Chcielibyście Państwo zapłacić oddzielnie?

Angielski w gastronomii- przyjmowanie rezerwacji telefonicznych

  • Can I have your name, please?– Mogę prosić Pana nazwisko?
  • I’m sorry, but we’re fully booked tomorrow. However, we still have free tables for Friday. – Przepraszam, ale na jutro nie ma już miejsc. Jednak wciąż mamy wolne stoliki na piątek.
  • What time would you like your reservation for?– Na którą godzinę chcieliby Państwo zrobić rezerwację?
  • How many people will come?– Ile osób przyjdzie?

Angielski w gastronomii- słowa i zwroty używane, aby zbadać zadowolenie klienta

  • Are you enjoying your meal?– Czy smakuje Państwu posiłek?
  • How do you like your wine?– Czy smakuje Panu wino?
  • Is everything ok?- Czy wszystko w porządku?

Angielski w gastronomii- słowa i zwroty dla barmanów

  • The Sauvignon Blanc is drier than the Riesling. However, it isn’t as dry as Pinot Grigio.- Sauvignon Blanc jest bardziej wytrawne niż Riesling. Nie jest jednak aż tak wytrawne jak Pinot Grigio.
  • It’s a light wine and quie fruity.– To lekkie wino i trochę owocowe.
  • What can I get you?– Co Panu podać?
  • Would you like another beer?- Czy podać kolejne piwo?
  • Should I add a slice of lemon to your whisky?- Czy dodać plasterek cytryny do whisky?

Naucz się z nami języka angielskiego dla branży gastronomicznej

Jeśli pracujesz, bądź szukasz pracy jako kelner/ka lub barman/ka, zapisz się na nasz kurs specjalistyczny dla branży gastronomicznej, aby podnieść swoje kwalifikacje. Świetnie znający słownictwo branżowe lektor znacznie zwiększy Twoje szanse na zatrudnienie! Dzięki tym zajęciom nabierzesz ogromnej wprawy i biegłości w obsłudze zagranicznych gości lokalów gastronomicznych. Życzymy sukcesów!

Poznaj Języki! Zrozum Ludzi!. Bo sukces zaczyna się od komunikacji!